ПРАВНО обавезујући споразум који Београд треба да потпшише са Приштином биће верификован од стране Европске уније, да би затим као "споразум ЕУ и Србије који се тиче Косова" стигао у српски парламент на ратификацију, како би постао део нашег законодавства. 
Како сазнају "Новости", овакво решење се разматра у Бриселу, а биће понуђено као излаз из тренутно нерешиве ситуације.
Јер, Београд ће бити принуђен да на крају преговорачког процеса са ЕУ прихвати и правно обавезујући споразум који ће дефинисати наше односе са Приштином, а за који многи страхују да ће бити протумачен као признање Косова.
Упркос томе што до тог тренутка има још неколико година, из нашег државног врха одавно су рекли да неће упасти у замку да потпишу "међународни споразум" са својом покрајином. И зато Брисел сад покушава да пронађе модел прихватљив за све.
Председник Томислав Николић више пута је рекао да правно обавезујући споразум са Приштином он види као међудржавни уговор који не би потписао све и да га Скупштина прихвати.
Према мишљењу аналитичара Душана Јањића, први корак биће промена Устава у ком за ЕУ чак не би ни било спорно да Косово остане у преамбули уз формулацију која би поменула нормализацију односа, а без инсистирања на дефинисању територије:
- Пред крај преговора Србије и ЕУ о чланству, сви договори са Приштином верификоваће се од стране ЕУ и онда стићи пред наш парламент као споразум ЕУ и Србије поводом Косова. Његовом ратификацијом сви бриселски договори постали би део нашег правног система и обезбедило би се да досада парафирана документа из бриселског процеса, која су оцењена као противуставна, добију правни легитимитет.
Парламент Србије морао би да ратификује споразум
Александар Сенић, председник скупштинског радног тела које се бави европским интеграцијама, каже нам да парламент може да усваја само међународне споразуме са државама, па је нереално да се очекује да ратификује уговоре са Косовом:
- Теоретски је могуће да се ти уговори нађу као део извештаја о преговорима и тако буду усвојени, али не знам да ли је владајућа већина спремна да то учини.
ОДРИЦАЊЕ ОД ВЕТА
ОД Србије ће се у једном моменту сигурно тражити нека врста ратификације постигнутих договора са Приштином - сматра Ласло Варга, заменик председника Одбора за европске интеграције:
- Не знам у ком ће то облику бити, да ли кроз уредбу Владе, у парламенту или на неки други начин. Оно што се дефинитивно зна јесте да ћемо, кад будемо потписивали уговор о пријему у ЕУ, морати да дамо правно обавезујућу изјаву да нећемо уложити вето на улазак Косова у ЕУ.