Translate

Претражи овај блог

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

петак, 26. јун 2015.

Стручњаци са нестрпљењем очекују резултате првог геофизичког мерења и истраживања трстеничких села. Сељаци обрађујући њиве наилазе на грнчарију, новчиће, оруђе, опеку

ПРВИ пут у историји почело је геофизичко истраживање и мерење трстеничких села. Три атрактивна локалитета у местима Страгари, Богдање и Почековина била су крцата стручњацима који су специјалним уређајима снимали терен како би се прецизно утврдило шта "крију" овдашње богате њиве.

Јер, на основу легенди, штурих историјских извора, путописа и скоро редовних налаза трстеничких паора који су обрађујући оранице наилазили на драгоцености, скоро поуздано може да се утврди да земља прекрива богату историју.
- Одлучили смо се да ове године истражимо неолитско налазиште Шљивик код Страгара, потом антички потез Грабак у Почековини и средњовековни локалитет Ђуровача у Богдању - предочава за "Новости" историчар Јелена Вукчевић, кустос музејске збирке при Народном универзитету. - Често се на овим просторима дешавају случајна открића, уломци грнчарије, новчићи, оруђа, опека.
То је мотивисало и врхунску екипу стручњака са Рударско-геолошког факултета у Београду да се са студентима упусте у претрагу. Када су теренци завршили свој део посла, на матичном Департману за геофизику почело је обрађивање добијених података, а после публикације требало би да почну права археолошка истраживања.
- Једино су Страгари до сада били археолошки истраживани, али су ископавања прекинута деведесетих година због економске кризе - истиче наша саговорница. - Надамо се да ћемо сада добити комплетну геофизику терена на три локалитета и јасан преглед шта се налази испод земље.
За финансирање "пионирског" посла музеју су помогли многобројни донатори, месне заједнице, локална самоуправа, Дом ученика, фирме... Професори и студенти практично волонтерски раде ова, иначе, врло скупа испитивања. У трстеничком музеју се надају да ће њихова богата збирка, довољна за сталну поставку, имати нове експонате.

ЗАГОНЕТКА
СВАКОГ Ђурђевдана верници се окупљају на локалитету Ђуровача у атару Богдања. И свештенство је заинтересовано да сазна чему су у прошлости припадали остаци грађевине која се и данас назире. Месни парох Ненад Настић каже да је то и за локални живаљ енигма, јер се не зна из ког периода потиче неимарски рад.

КНЕГИЊА МИЛИЦА
ТРСТЕНИЧКИ крај је у време кнегиње Милице, у 14. веку, био центар Моравске Србије, а претпоставља се да је управо удовица кнеза Лазара градила систем утврђења који је сасвим неистражен. Ђуровачу код Богдања спомиње и чувени путописац Феликс Каниц.
- Тај локалитет је предвиђен за најкомплекснију обраду - каже проф. др Дејан Вучковић, шеф департмана.
Оранице крију благо | Србија | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови