ПРИШТИНА - Приштински дневник "Бота Сот" објавио је данас на насловној страни слике бивших припадника ОВК које би, како пише, Специјални суд могао оптужити за злочине.
На сликама су, актуелни заменик косовског премијера и министар спољних послова Хашим Тачи, председник и потпредседник скупштине Косова Кадри Весели и Џавит Халити, бивши премијер и главни командант ОВК Агим Чеку, посланици у скупстини Косова Саип Муја, Даут Харадинај, Азем Суља, Фатмир Љимај, Лахи Ибрахимај, као и бивши командант ОВК од 1997. до 1999 Бислим Зирапи.

У тексту са насловом "Команданте рата ће истразити и њихови саборци" дневник "Бота Сот" наводи се да Специјалном суду почињу да се прикључују и истражни полицајци Косова, иаоко стрепе да се из моралних разлога придруже међунардној екипи за истрагу.

Они се плаше да ће у Приштини потом означени и "оптужени" за истрагу против својих пријатеља, сабораца, као и да ће угрозити синтагму бивше илегалне групе "пријатељи идеала".

"Бота Сот" је сазнала из полицијских извора Косова да је пре три месеца позван полицајац који није хтео да се представи да буде део екипе за истрагу Специјалног суда.

"Пре три месеца су ме звали и рекли да зеле да ме имају као истражиоца", рекао је он.

С друге стране службеници полиције кажу да полиција Косова има довољних капацитета да спроводи закон.