СУД БиХ потврдио је оптужницу која некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина терети за ратни злочин против ратних заробљеника, рањеника, болесника и цивила на подручју општине Завидовићи. 
У оптужници се наводи да Махмуљин на подручју ове општине, као први човек Трећег корпуса, у чијем саставу је деловао и озлоглашени одред "Ел муџахедин", у току 1995. године, док је трајала војна операција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео како би спречио злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности.
Махмуљин је, наводи се даље у оптужници, не само имао информације да се припадници овог одреда спремају на злочин, већ и после почињеног злочина није предузео ништа како би казнио починиоце.
Припадници одреда "Ел муџахедин", међу којима су били борци из афро-азијских земаља, након заробљавања ратних заробљеника, цивила и санитетског особља српске националности убили су више од 50 заробљеника, од којих су неки убијени ритуалним одсецањем глава, које су након тога показиване другим заробљеницима.
Припадници овог одреда су злостављали и мучили заробљенике, одсецали им уши и наносили убодне ране по разним деловима тела, везивали и премлаћивали разним предметима, примењивали изузетно сурове облике мучења... Од последица злостављања и премлаћивања многе жртве су остале са трајним последицама и инвалидитетом. Након рата, посмртни остаци око 10 жртава су пронађени, идентификовани и сахрањени, а за телима осталих жртава се још трага.
Махмуљин (први слева) са Алијом Изетбеговићем током рата у БиХ
- Махмуљин се терети да је знао за убиства и злостављања затвореника, која су трајала више од 15 дана, од јула до августа и у другом случају током септембра 1995. године, и да није ништа учинио да ове злочине спречи, заустави или казни починиоце - наводе у Суду БиХ.
Уз оптужницу предложено је позивање више од 70 сведока оптужбе, од којих ће 11 дати исказе уз мере заштите и приложено је више од 900 доказних материјала, којима ће Тужилаштво доказивати кривицу оптуженог.
ХАПШЕЊЕ
Махмуљин је ухапшен 8. децембра прошле године у породичној кући у Сарајеву. Након 24 сата проведених у притвору, Суд БиХ га је пустио да се брани са слободе уз ограничење кретања и редовно јављање сваке седмице у полицију.