Translate

Претражи овај блог

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

среда, 01. јул 2015.

СРБИЈА сматра да би усвајање британске резолуције о Сребреници било непотребно, штетно и изазвало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на простору читавог Западног Балкана...

СРБИЈА сматра да би усвајање британске резолуције о Сребреници било непотребно, штетно и изазвало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на простору читавог Западног Балкана, и зато позива чланице Савета безбедности да не гласају за овај документ!

Ово је кључна порука писма које је српски шеф дипломатије Ивица Дачић у понедељак упутио чланицама СБ, а у које су "Новости" имале увид. У обраћању министра Дачића, јасно се наглашава да се Западни Балкан суочава са новим безбедносним изазовима, ризицима и претњама, на које лидери народа региона треба заједно да пронађу нове одговоре:
- Међутим, нацрт ове резолуције, који је изразито лоше осмишљен и темпиран, прошлошћу се бави на начин који не помаже у суочавању региона са потребама садашњости и будућности и неће допринети да се процес сарадње и помирења охрабри, ојача, олакша и убрза - каже Дачић, и наглашава да о томе најбоље сведоче страсти које је у региону изазвала сама најава "подношења овакве неизбалансиране резолуције, без одговарајућих транспарентних консултација са свим заинтересованим странама".
У поруци чланицама СБ наглашава се да Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ и да је чврсто уверена да наша сећања и активности, чији је циљ да се прошлост не заборави, треба да буду искључиво у функцији помирења и промоције регионалне сарадње и добросуседства:
БЕЗ ГЛАСАЊА У САРАЈЕВУПредставнички дом Парламентарне скупштине БиХ одбио је јуче предлог посланика Социјалдемократске партије Дениса Бећировића да се изјасни о британској резолуцији о Сребреници. За предлог су гласала 22 посланика, 11 их је било против, док су четири била суздржана и без довољне ентитетске већине из РС предлог је упућен Колегијуму Дома на усаглашавање. (М. Ф.)
- Наслеђе прошлости не сме да буде препрека нашој заједничкој будућности. Управо полазећи од тога, а у вези са намером да се СБ на усвајање поднесе нацрт резолуције поводом 20. годишњице злочина у Сребреници, желим да истакнем важност свеобухватног сагледавања свих аспеката и последица њеног евентуалног усвајања по процес помирења и сарадње у региону.
У писму се подсећа да се ове године обележава и двадесет година од потписивања Дејтонског мировног споразума, чији је и наша земља гарант:
- Дубоко сам уверен да оваква резолуција у актуелном моменту може нанети само штету крхком процесу помирења и негативно се одразити на напоре одговорних лидера држава у региону Западног Балкана да створе бољу заједничку будућност.
Дачић поручује да нацрт резолуције о Сребреници као да је писан са "намером да се одреде дозвољени правци јавне дебате и да се ограничи могућност даљег истраживања и утврђивања историјских чињеница, а да се укорењене и изнова подстицане предрасуде о кривцима и жртвама још једном понове":
ИЗЕТБЕГОВИЋ: НЕ ОДБИЈАМО ВУЧИЋЕВУ РУКУБошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да Бошњаци нису одбили руку помирења коју им је пружио српски премијер Александар Вучић и спреман је, каже, да истински ради на томе. Он је рекао да се позитивни помаци могу заснивати само на међусобном поштовању и уважавању. - Вучић је пружио руку помирења, али је његова влада у исто време радила на томе да, пред само обележавање сребреничког геноцида, Орић буде ухапшен и одведен у затвор у Србију - навео је Изетбеговић.


Писмо Дачића: Британци руше мир на Балкану | Политика | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови