Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ПоРтАл

ПоРтАл
Сазвежђе З

понедељак, 8. октобар 2018.

НА ПРОСЛАВИ 50. ГОДИШЊИЦЕ ЦРКВЕ ЛАЗАРИЦЕ У БИРМИНГЕМУ



  КРАЉЕВСКИ ПАР НА ПРОСЛАВИ 50. ГОДИШЊИЦЕ ЦРКВЕ ЛАЗАРИЦЕ У БИРМИНГЕМУ. - Бирмингем, Велика Британија, 7. октобар 2018. године - Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина у пратњи Принцезе Катарине (кћерке Принца Томислава) заједно са Патријархом српским Иринејом присуствовали су прослави пола века од освећења Цркве Светог Кнеза Лазара у Бирмингему, за коју је камен темељац поставио Њ.К.В. Престолонаследник Александар 1968. године.
„Моја супруга и ја веома смо срећни што смо данас са вама у Бирмингему, у цркви Светог Кнеза Лазара, која представља делић Србије на тлу Енглеске. Данас прослављамо пет деценија цркве Лазарице, прве српске православне цркве подигнуте у Великој Британији. Српској заједници није било нимало лако да сазида ову прелепу цркву, у туђој земљи, у то време. Сетимо се зато данас свих оних који су својим огромним трудом помогли изградњу Лазарице. Наш народ се и данас бори са великим изазовима. Учинимо зато све да нашим потомцима оставимо бар исто онолико колико су нама оставили наши преци. Учинимо све да им обезбедимо срећну будућност. Од срца вам честитам педесету годишњицу Лазарице“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.
Лазарица је прва српска православна црква изграђена у Великој Британији, која се често описује као скривени драгуљ у Бирмингему. Позната је по раскошно осликаним фрескама које приказују православне светитеље и библијске сцене. Лазарица, која се налази у предграђу Борнвил, и даље представља главну тачку окупљања успешне српске заједнице. Сви су добродошли.
Црква је јединствен пример, у Британији, Моравског стила из 14. века. Посвећена је Светом Кнезу Лазару, а део његових моштију налази се у темељима цркве. Мермер за под и зидове, стубови од пешчара, ораховина окована бакром, полијелеј и још много тога, донето је из Србије и има симболичну везу са тамошњим светим местима. Архитекта је био Србин, др Драгомир Тадић, у сарадњи са г-дином С. Ј. Клевером, главним архитектом Борнвил Вилиџ Траста.
Копије најпознатијих фресака у Србији, које покривају зидове цркве, осликао је српски уметник Душан Михајловић. Те дивне фреске су оно што очара све посетиоце када по први пут уђу у цркву.
Лазарица је доказ и подсећање на снагу и моћ вере. Они који су дошли у Британију после Другог светског рата, који су изгубили сву своју овоземаљску имовину, пријатеље, породице, отаџбину и младост, донели су са собом веру и потребу да прате пример Исуса Христа, Светог Саве и Светог Кнеза Лазара. Ова црква је њихово завештање.

   

   = извор: Дворска канцеларија (САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ)

Нема коментара:

Постави коментар

Било би лепо и конструктивно да коментари не буду предуги, и изван задате теме, зар не?

instagram

Instagram