Уколико до краја ове године држава и локална самоуправа системски не реше проблем Стоматолошке службе нишког Завода за хитну медицинску помоћ, дванаесторо преосталих, неуговорених радника могло би да буде проглашено технолошким вишком.
Финансијски проблеми нишке Хитне помоћи који датирају од пре неколико година, због чега је ова установа била дужна многим добављачима и кубурила са погонским горивом за своја возила, углавном су били повезани са дуговањима према неуговореним радницима, кажу из Завода. Иако је ситуација делимично решена, и за разлику од претходног периода Хитна није у блокади, дуговања и даље постоје, а велики проблем представљају и зубари и техничари који не примају плате.
- Нисмо се ни примакли решењу проблема, јер и даље имамо дванаест радника Стоматолошке службе и даље су неуговорени, тако да РФЗО не обезбеђује новац за њихове плате а дуговања стоје, тако да је ситуација заиста компликована - каже др Бранислав Ничић, в. д. директора нишке Хитне службе.
Један од предлога руководства локалне самуправе, о коме се већ разговарало, био је и да они наставе да раде, али под окриљем Дома здравља као дежурна служба.
- Уколико би се то десило, остали би да раде у просторијама Завода за хитну медицинску помоћ, али би институционално били везани за Дом здравља, јер он има право да организује Стоматолошку службу и за одређени број екипа добија новац од РФЗО, што нажалост није случај са Хитном помоћи - наводи Жарко Ранковић, градски већник.
ТЕРЕТ ЗА ГРАД
- УПОЗОРАВАЛИ смо и бивши менаџмент да ће ти стоматолози и остали које не препознаје држава, на крају угрозити основну функцију Хитне - истиче Љубивоје Славковић, заменик градоначелника.
- Управо због тога смо пре неколико месеци морали из буџета да дајемо новац како би у Хитној сипали гориво, јер су паре покупили стоматолози који су са аспекта државе проблематични већ скоро четири године, али и даље су радили тамо.
ЛОША ИДЕЈА
МЕНАЏМЕНТ Дома здравља се не слаже са идејом да радници зубне службе пређу на терет буџета ове установе.
- Град је наш оснивач и ми морамо да поштујемо одлуке, али сматрам да то није добра идеја, јер смо и ми били у проблемима до пре неколико година баш због неуговорених радника. Без проблема из својих средстава плаћамо њих седамдесетак, а стоматолошка служба нам заиста није потребна - тврди др Милорад Јеркан, директор Дома здравља.