Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ПоРтАл

ПоРтАл
Сазвежђе З

четвртак, 8. октобар 2015.

Лаж о ударима на Палмиру, и коментари

Трагом вести

Нема рата Русије и Америке

Руски ловци нису због грешке у навигацији повредили ваздушни простор Турске, иако се званична Москва тако правдала

"Су-34": постављање бомби са ласерским навођењем у бази код Латакије (Фото Спутњик / Димитриј Виногров)
Пензионисани британски генерал Џон Хекет описао је почетак трећег светског рата у својој чувеној књизи као сукоб између јединица ЈНА и Варшавског пакта, са једне стране, и трупа НАТО-а, са друге стране, на потоку Бреганица, на словеначко-хрватској граници, управо на потоку који су протеклих дана мигранти ноћу тајно покушавали да пређу. Сукоб цивилизација? Генерал је изгледа нешто ипак погодио, ако мигранте посматрамо као покушај дестабилизације ЕУ, по Доналду Туску. У свему осталоме је промашио.
Ипак, налазимо ли се то у предвечерју трећег светског рата, како процењује америчка публицисткиња и добитница Пулицерове награде Ен Еплбаум, која је за бечки „Пресе“ коментарисала руску војну акцију у Сирији. Она је, наиме, уверена да тако и почињу светски ратови. Изгледа да ни „Пулицер” више није оно што је био, или је проблем у томе што је госпођа Еплбаум супруга пољског националисте Радека Сикорског, доскора министра спољних послова ове земље који предњачи у антируском расположењу.
Јер, није руски ловац-бомбардер „Су-30СМ” због грешке у навигацији залутао у ваздушни простор Турске, иако је Москва тако то представила Анкари и извинила се: грешка у навигацији код тог типа авиона напросто није могућа. Тога су свесни и Турци, који знају да је само дан касније један сиријски „МиГ-29”, али без икаквих ознака припадности некој држави, на нишану свог радара неколико минута држао два турска авиона Ф-16. Реч је о игри живаца, руском испитивању брзине реакције система противваздушне одбране Турске, али и НАТО-а у том делу света. Нешто што је било уобичајено у време хладног рата, када су амерички и совјетски авиони чак и пуцали једни на друге, при чему је било и оборених авиона.
Али није због тога избио трећи светски рат. Чак ни због велике ракетне кубанске кризе почетком шездесетих година прошлог века, када су Совјети и Американци држали своје нуклеарне снаге под највећим степеном приправности. Па неће ни сада бити никаквог великог светског рата због Сирије јер је велики светски рат могућ још само између великих сила: Америке, Русије, Кине. Неко је давно, у време хладног рата, у „Њујорк тајмсу“ парафразирао Анрија IV тврдећи да „Париз не вреди једне мисе“. Зашто је Де Гол ишао на стварање француских нуклеарних снага? Па зато што је добро знао и био свестан да Вашингтон никада неће ризиковати термонуклеарни рат са Москвом због Париза. А тога су били свесни и у Лондону када су својевремено кренули у стварање своје подморничке нуклеарне флоте. Нема те земље у Европи због које би Њујорк, Вашингтон, Сан Франциско нестали у термонуклеарном Армагедону.
Ни један амерички председник то не би одобрио. Председник САД Хари Труман сменио је генерала Дагласа Макартура само зато што је предложио да се у Корејском рату, у ситуацији када су америчке снаге биле пред тоталним поразом, употреби атомско оружје. У време када га Кинези уопште нису имали. Јесте да НАТО гарантује колективну безбедност својим чланицама, али то је теорија, живот је нешто друго. Да ли можете да замислите да би САД ризиковале нуклеарни рат због, рецимо, Летоније? Или због Турске?

Руски СУ-24 слеће после обављеног задатка (Фото Ројтерс / Министарство одбране Руске Федерације)
Не мислим ту на неке успаљене америчке сенаторе и конгресмене, од којих неки још имају ратне фрустрације из Вијетнама, већ на америчког председника, који је око Сирије већ спустио лопту коју су му жустро набацивали генерали из Пентагона. Барак Обама ће до краја мандата можда и оправдати Нобелову награду за мир.
Ни Турска неће заоштравати односе са Русијом због тога што су један или два руска авиона залутала у њен ваздушни простор. Можда ће пожалити што је НАТО повукао ПВО систем „патриот“ са турско-сиријске границе, па га сада можда и врате. У сваком случају, игре авиона око границе, по ваздушном моделу „лудог Ивана“, биће настављене, и једни и други тестираће брзину реакције оних других. НАТО ће сада довући у ту област све могуће техничке уређаје за снимање и праћење електронских мера и потеза Руса ради архивирања „рукописа“. Над Сиријом сада у свемиру виси најмање пет америчких сателита типа КХ. Руска средоземна група ратних бродова већ има ефективну блокаду обале Сирије, чиме се Исламска држава одгурује ка унутрашњости Сирије.
Руси ће наставити и са бомбардовањем положаја Исламске државе истовремено откривајући целом свету велику америчку превару. Наиме, питање за милион долара гласи: како су то Американци са најсавременијим обавештајним средствима и најмодернијим авионима годину дана пропуштали да униште складишта горива, муниције, кампове за обуку, камионе, тенкове и оклопна возила снага Исламске државе? А све су то годину дана гледали и знали где се налази. И нису уништили.
Преваре и завере у светској политици заиста постоје,  арогантно одбацивање њиховог постојања, намера и резултата је кратковидо, претенциозно и глупо. Берзом се манипулисало и манипулише се, случај „Луситаније“ и Први светски рат, Перл Харбор, Залив свиња на Куби, Кореја, Тонкиншки залив и Вијетнам, Доминикана, Гренада, Сомалија, Хаити.
Све превара до преваре... 
-----------------------------------------------------------
Москва: лаж о ударима на Палмиру
Москва – Министарство одбране Русије одбацило је као „потпуне лажи” тврдње да су руски авиони извели ваздушне ударе на сиријски град Палмиру. „Сви извештаји страних медија да су руски авиони извели ваздушне напада на град Палмиру потпуна су лаж”, рекао је портпарол министарства Игор Конашенков. „Наша авијација у Сирији не гађа насељена подручја нити споменике културе”, рекао је он.
Према његовим речима, Исламска група је то искористила у Палмири и, према извештајима неких страних медија, недавно разнела чувену Тријумфалну капију у том древном граду. Сиријска државна телевизија јавила је раније јуче да су руски авиони гађали положаје Исламске државе у сиријском граду Палмири и северној покрајини Алепу. Танјуг
Мирослав Лазански објављено: 08.10.2015. у Политици
__________________
    И КОМЕНТАРИ
     Радо Мир | 08/10/2015 11:52
Зашто прво 'умерени' терористи, па тек онда и они неумерени?! Зато што су се ови први најближе примакли и озбиљно угрожавају легитимно изабрану власт. Погледајте мапе.
Руси су се изјаснили да неће дозволити ирачки или либијски сценарио (у режији Фашингтон-а), а то значи одбрану председника Асада. Шта ту није јасно?!
@Nikola Nesic "Руси ће наставити и са бомбардовањем положаја Исламске државе истовремено откривајући целом свету велику америчку превару." A da sacekamo malo sa ruskom kampanjom u Siriji I vidimo sta je pravi razlog i koji su efekti akcije?
Ви слободно чекајте. Ја немам дилеме (уопште нисам једини) који су стварни разлози. О ефектима се већ увелико прича. Главни је ефекат да је једна земља стала на чело угњетених широм света. Земан је.
Mirko Dusanavic | 08/10/2015 12:04
Treci svetski rat se vodi ekonomskim putem i preko proksija. SAD je tako zapoceo treci svetski rat ekonomskom blokadom i pucem u Kijevu, i u Siriji za koju je znao da je saveznik Rusije u kojoj ona ima vojne baze. To sto te dve zemlje nisu imale nikakav formalni ugovoro o odbrani poput nato dokumenata nije bitno. Rusija je sada odlucila da silom slomi taj napad na nju i njenog saveznika i odblokira ekonomski napad na svoju zemlju. Svi znamo da Turci kupuju naftu od tih muzdahedina za jeftine pare i da podrzavaju ISIL bas kao i SAD i VB koji ih koriste za njihove geopoliticke ciljeve protiv Rusije. Medutim dobro su se preracunali. Rusija je mozda tesak za pokrenuti u vojnu akciju ali kada krene tu nema zaustavljanja.
Usain Bolt | 08/10/2015 08:33
Sada cu da uzivam u tome kako ce Rusija pri niskoj ceni nafte baciti na kolena Zapad u novoj trci naoruzavanja...
Uraaaaaaaaaa!!! . | 08/10/2015 08:38
Барак Обама ће до краја мандата можда и оправдати Нобелову награду за мир.
Njegov konkurent nema pretenziju da dobije Nobelovu nagradu za mir - dovoljno je da ju je Gorbacov dobio. Ali, izgleda da se Srbija ponovo priprema za vreme kao iz druge polovine cetrdesetih godina kada nije bilo previse pametno misliti svojom glavom vec to prepustiti onome na tribini kome narodne mase klicu - sve dok ne ode u grob ili ga neko drugi smakne...
Vlajko Sitnicar | 08/10/2015 08:51
Na gornjoj slici je GLONASS vodjena bomba KAB-500S, a ne laserski vodjena, kao sto je napisano ispod slike.
Erik Volk | 08/10/2015 09:02
"...случај „Луситаније“ и Први светски рат, Перл Харбор, Залив свиња на Куби, Кореја, Тонкиншки залив и Вијетнам, Доминикана, Гренада, Сомалија, Хаити...."
A zašto ne spomenuti i možda najeklatniji primer tzv. False flaga - uništavanje WTC u New Yorku 11.9,2001 + zgrade Pentagona.
Dragan Ja | 08/10/2015 09:12
Možda bi G-din Lazanski mogao da nam da neki članak sa njegovim razmišljanem oko seldećeg:
- šta će se desiti (sa Rusijom i svetom) kad Putina više ne bude bilo!?
- koga to Rusija još ima (političara, generala i sl) koji bi bio u stanju da produži ovo što je Putin započeo sa istim tempom?
prevareni citalac | 08/10/2015 09:12
"Нема рата Русије и Америке"

Kako sad odjednom nema, crni Miroslave?! Pa nisi nas valjda i ti ovde zaludjivao sve ove godine?
regionalna sila | 08/10/2015 09:39
"...случај „Луситаније“ и Први светски рат, Перл Харбор, Залив свиња на Куби, Кореја, Тонкиншки залив и Вијетнам, Доминикана, Гренада, Сомалија, Хаити...."
Postoji i drugi "slucaj Vijetnam" i to onaj - SRPSKI!!! Vijetnam je u Srbiji decenijama bio svetli primer cuvanja slobode jednog naroda.
Vijetnam se danas u srpskim medijima tek tu i tamo samo ovlas pomene - ta zemlja kao da je nestala sa geografske karte.
Razlog je dosta jednostavan: Vijetnam je tradicionalno u losim odnosima sa Kinom sa kojom je tokom istorije vodio ko zna koliko ratova. Zadnji njihov rat je veoma svez: bilo je to negde koncem sedamdesetih ili pocetkom osamdesetih godina...Srbija ne sme da se zameri Kini - Vijetnam je zbog toga otisao u zapecak.
Blago nama | 08/10/2015 10:11
Zasto nas onda nisu zastitili 1999. godine kada ne bi ni pod razno ulazio NATO u 3 sv. rat?

Ja samo znam da su dosli da pokupe delove oborenog F-117 neposredno posle obaranja. Kada im je trazena asistencija za Kosmet rekli su nam "sagradite ogradu". Mi koji smo uvek bili pravedni odnosno uz Rusiju prodjosmo najgore iz kog god ugla gledano, no to nije tema. Mene fascinira da neko opravdava izostanak podrske od strane Rusije te 1999. godine i pored svih nedaca koje je imala a evo sada se priznaje da NATO ne bi u 3 sv. rat isao ni zbog bitnijih stvari a ne Jugoslavije tada sto je jasno i vrapcu na grani. Dakle poenta price je "mi vas iskoriscavamo" i to je to.
Русофил© - | 08/10/2015 10:22
Без замерке на одличну анализу, само мала исправка: руско МО је у званичном објашњењу навело да је до упада њиховог авиона у турски вазд. простор дошло због лоших метео услова. Аеродром се налази 30км од границе са турском и при лошим метео условима могуће је слетање само са севера. Обећали су да таквих инцидената више неће бити. То је званично објашњење. Незванични и ближе истини је оно што је навео г. Лазански. Интересантно је да то није био и једини упад, после тога је још један руски авио упао у туски вазд. простор. Тај други инцидент је прошао углавном незапажено. Мени је пак интересантно то што су руси одмах признали да је до инцидента дошло и изразили жаљење. Америма је требало времена да признају да су намерно гађали болницу у Кундузу. Јуче су саудијци (из чувене коалиције 60- којег ли лицемерја!) опет побили цивиле у Јемену. Гађали су свадбу, за сада 15 погинулих. Недавно су побили преко 130 цивила, такође грешком.
mali Gradjanin | 08/10/2015 10:24
Nije lako imati odgovornost i znanje, a pri tom biti i novinar! He he nekad je u intresu naroda i reći neke stvare, a nekada i ne! Ali sve ukupno se slažem da je svetski blam za jednu veliku alijansu kao što je NATO da toliko "tobože" bombarduje ali da pojima nema o skladištima, kampovima itd. Licimeran stav visoke politike! Ipak jedna od važnih pobeda Ruske federaije mora biti i medijska, jer Srbija je izgubila medijski rat svojevremeno i to ju je skupo koštalo.
Dragan Pavlovic | 08/10/2015 11:08
"Zasto Rusija nije usla u rat 1999god"?
A zasto mi gospodo nismo usli u rat da branimo Republiku Srpsku i da odbranimo Krajinu? Kad ste toliko pametni, odgovorite mi!
Petar Petrovic | 08/10/2015 11:19
Amerikanci su stvorili ISIL sa debelim razlogom i ne pada im na pamet da je sad unistavaju jer ako nestane "teroristicke prijetnje" nestace i opravdanja za vojne avanture. Toliko je jednostavno da to i mala djeca mogu razumjeti.
Zmaj . | 08/10/2015 11:42
Poljaci, Česi, Slovaci, Mađari, Rumuni, Bugari, Letonci, Litvanci, Verovatno se pojedoše što su pustili nato da ih koristi kao prvi potrošni ešalon u slučaju neke krize.
A od priče o zaštitnom nato kišobranu nije ostalo ni verbalno N. Ludi poltroni guraju i preostali deo oplačkanih naroda da pristanu da budu potrošno meso zapadnih plajčkaša.Po principu oplačkali smo vas, ajte da potrošimo vaše bedne živote za naredne pljačke. Užas.



Нема коментара:

Постави коментар

Било би лепо и конструктивно да коментари не буду предуги, и изван задате теме, зар не?

instagram

Instagram