Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ПоРтАл

ПоРтАл
Сазвежђе З

уторак, 7. јун 2016.

Игре са избеглицама, наставак


Србија спремна за избеглички талас & В. Ц. С. | 06. јун 2016. 22:02 |
Све земље које се налазе на Балканској рути помно прате развој односа између Немачке и Турске. Избеглице се гомилају у међуграничном појасу ка Мађарској
СРБИЈА је спремна за прихват избеглица уколико Турска одлучи да прекрши "бриселски споразум" после немачке резолуције којом се тврди да је Отоманска империја извршила геноцид над Јерменима. Ако Анкара отвори границе и почне да пушта избеглице из Сирије, Ирака, Авганистана и других земаља ка Европи, оне ће се убрзо поново наћи на такозваној балканској рути, на којој је наша земља последња тачка пред затворене капије ЕУ.
Оно што је добро у целој ситуацији јесте то што су од претходне мигрантске кризе сви домаћи капацитети опремљени и спремни, кажу у Комесаријату за избеглице.
- Србија у сталним и привременим прихватним центрима може да прими 6.000 људи. Ми, свакако, нисмо крајња дестинација, већ само транзитна земља. Уколико Турска отвори границе, видећемо шта ће одлучити Немачка, у коју највећи број миграната жели да стигне. Ако буде почела да прима избеглице, Србија ће јој максимално помоћи, као и до сада, и дати свој допринос - каже Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице.
Међутим, може да се деси да Турска отвори капије али да Немачка своја врата остави затворена. У том случају видеће се којом рутом и у коликом броју ће избеглице кренути, па ће се, сходно томе, све земље на рути договорити о моделу поступања.
ЦЕНТРИ ПОЛУПРАЗНИУ српским избегличким центрима се, према Мишковићевим речима, у овом тренутку налази 480-490 људи. Највише их је у Крњачи - 280, али се и ту број стално смањује. У Прешеву их је почетком викенда било 76, у Шиду 18, у Сјеници седморо, а у Бањи Ковиљачи десетак.
Радош Ђуровић, директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила, ипак не верује да би се Анкара у једном маху одрекла два милиона избеглих којима у сваком тренутку може да уцењује Европу.
- Турска се не би тако лако лишила адута које има, па ће новонасталу кризу у односима с Немачком вероватно покушати да искористи за склапање нових споразума који ће јој донети новац и друге бенефиције - каже Ђуровић. - Свака слична криза Анкари користи да би појачала своју преговарачку позицију. Ако буде желела да опомене Европу тиме шта може да се деси, могла би да почне да пушта избеглице "на кашичицу", али сигурно неће свих два милиона пустити одмах.
А руте којима би избеглице и мигранти кренули зависиће такође од Турске, односно од контроле њених граничара. Сада се већи број оних који не пристају да остану у турским камповима акумулира код бугарске границе и, преко Србије, иде ка Мађарској. Такође, може да се деси, каже Ђуровић, да наново прогледају кроз прсте кријумчарима људи преко Грчке.
- Ако споразум с Немачком пропадне, могуће је да ће Турци опет пустити на хиљаде људи преко грчких острва - констатује Ђуровић.
Наша позиција је тренутно незахвална, јер се избеглице гомилају на граници према Мађарској, стварајући мале илегалне кампове у међуграничном простору, а Мађари свакодневно пуштају по петнаестак избеглица да уђу у земљу. Они су до пре месец дана пуштали по шездесетак избеглица сваког дана, да не би стално секли жичану ограду и улазили илегално у земљу. Практично су им, каже Ђуровић, дали лажну наду да ће сви проћи, само да на регуларним граничним прелазима чекају свој ред. Тако је у појасу између Србије и Мађарске у сваком тренутку присутно 150-200 људи, без основних хигијенских услова, хране и воде.
        = препоручени чланак, београдска штампа. Новости
     

... из коментара уз овај чланак: realan 07. јун 2016. 00:04 znači spremni su prevoznici da za 150€ voze ekipu od granice do granice? Pa dobro...

Nele 06. јун 2016. 22:16 Ako oni otvore granice, nece doci 6000 dnevno, doci ce 20.000 a onda ce biti haos.

kataklinger 06. јун 2016. 23:21 bio sam skoro u Istanbulu i ono sto sam odmah primetio je da su turci mnogo pocrneli, a i oci im se iskosile. samo tamo se krije barem milion, dva razno raznih pakija, azera, arapa, afganistanaca, bangladesanaca, mnogo nekih kosookih muslimana, crnaca,... samo pijuckaju caj i cekaju da ciko Tajip opali iz signalnog pistolja.

субота, 4. јун 2016.

БЕРАНЕ - Делегације Друштва "Цар Николај", Друштва црногорско-руског пријатељства "Петар Други", Козачког центра "Свети Петар Цетињски" и Мото-клуба "Ноћни вукови", заједно са представницима руске амбасаде посетиле су Беране

Подижу споменик атаману Саичићу -  М. С. | 04. јун 2016. 11:26 | БЕРАНЕ - Делегације Друштва "Цар Николај", Друштва црногорско-руског пријатељства "Петар Други", Козачког центра "Свети Петар Цетињски" и Мото-клуба "Ноћни вукови", заједно са представницима руске амбасаде посетиле су Беране
БЕРАНЕ - Делегације Друштва "Цар Николај", Друштва црногорско-руског пријатељства "Петар Други", Козачког центра "Свети Петар Цетињски" и Мото-клуба "Ноћни вукови", заједно са представницима руске амбасаде посетиле су Беране.
Председник Општине Драгослав Шћекић, пожелео је гостима срдачну добродошлицу позивајући се на традиционално добре односе са Русијом и побратимском Костромском облашћу. Такође, најавио је интензивирање односа и организовање сусрета са представницима Костроме.
Козачки атаман за Црну Гору и Србију, пуковник Војислав Видаковић, захвалио се у име гостију на братским речима и указаној части.
- Споменике, који су наши преци оставили овде, чуваћемо заједно с вама, ширићемо братске односе, ојачавати постојеће и стварати нове везе. Козаци су ту да сачувају нит блиских односа два народа - поручио је Видаковић, док је генерал централне козачке војске РФ, Виктор Заплатин, позвао представнике Општине да посете Москву и Русију.
Председник СО Беране, Горан Киковић, истакао је могућности интензивирања међусобних добрих односа и притом најавио да би васојевићком јунаку, Александру Лексу Саичићу, према идеји "Ноћних вукова", у Беранама могао бити подигнут споменик. Козаци ће посетити и Виницку, његово родно место, а затим у Андријевици посетити спомен-обележје Русима страдалим у Другом светском рату, Трг НАТО жртава у Мурину, православно гробље у Гусињу, на коме ће бити одржан парастос за 26 њихових сабораца погинулих на караули Језерце на Проклетијама.
         = препоручен чланак Новости

instagram

Instagram