Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ПоРтАл

ПоРтАл
Сазвежђе З

субота, 16. јул 2016.

Заиграла мечка и у Турској...


Пуч у Турској: Војска тврди да је преузела власт
Војска, преко државне телевизије ТРТ, објавила да земљом управља "Мировни савет" који ће обезбедити сигурност грађана.- Турски председник Реџеп Таип Ердоган тражи азил у Немачкој, јавља Ен-Би-Си позивајући се на неименованог званичника Стејт департмента
петак, 15.07.2016. у 22:22
(Фотографије Твитер)
ИСТАНБУЛ - Турске оружане снаге саопштиле су вечерас како су преузеле власт у земљи да би заштитле демократски поредак и људска права, преноси Ројтерс.
Војска, преко државне телевизије ТРТ, објавила да земљом управља "Мировни савет" који ће обезбедити сигурност грађана. Наводи се и да је Ердоганова власт "подрила темеље демократије и секуларне државе". Широм земље уведен полицијски час.
Турски председник Реџеп Таип Ердоган тражи азил у Немачкој, јавља Ен-Би-Си  позивајући се на неименованог званичника Стејт департмента.
Ердоган који се не налази у престоници, огласио се преко скајпа у разговору са једном новинарком и позвао народ да изађе на улице, преноси Си-Ен-Ен. Рекао да се враћа у Анкару. "Пашће пре или касније", рекао је Ердоган о војницима који су преузели власт
Ситуација у Анкари, главном граду Турске је драматична, чују се спорадичне експозије. Војска је умарширала и распоредила се на главном истанбулском тргу Таксим.
У саопштењу послатом мејлом који је пренето на турским ТВ каналима војска је саопштила да ће све постојеће везе са иностранством бити задржане као и да ће владавиња закона остати приоритет.
У међувремну АФП преноси да је највиши генерал турске војске узет за таоца у седишту армије.
Нешто раније турска војска је саопштила да поштовање закона мора остати приоритет, јавио је Ројтерс након што је турски премијер Бинали Јилдирим данас осудио оно што је назвао „илегалним покушајем” елемената у војсци након што су делимично затворена два моста у Истанбулу а авиони су надлетали ниско преко Анкаре.
Он је додао да је група унутар турске војске покушала да збаци владу а снаге безбедности су позване да учине све што је неопходно, преноси Ројтерс.
„Неки људи су илегално предузели акције унутар ланца команде”, казао је турски премијер, преноси Танјуг.
„Влада коју је изабрао народ остаје на власти.Ова влада ће отићи само када народ буде то рекао”, казао је Јилдирим за НТВ.
Он је додао да ће платити највишу цену одговорни за то, преноси АФП.

Ердоган: На покушај пуча биће дат одговарајући одговор

ИСТАНБУЛ – Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и турска влада су и даље на власти и неће толерисати покушаје угрожавања демократије, навео је извор близак председнику, преноси Ројтерс.
Такође, Ердоган је дао изјаву са непознате локације за СНН Турк и поручио да је пуч покусај мањине у оквиру војске.
Рекао је да је ово чин који су охрабриле „паралелне структуре”. На поклусај пуча биће дат одговрајући одговор, изјавио је мобилним телефоном за СНН Турк и позвао грађане да изађу на улице.
Он је позвао грађане да се уједине како би се одговорило на покусај пуца, преноси Ројтерс.
Верује да ће ова ситуација бити решена у најкраћем року.
У међувремену, турски премијер Бинали Јилдирим је на Твитеру саопштио да ће снаге безбедности одговорити на покушај пуча, преноси Танјуг.

Турски војници упали у ТВ станицу ТРТ

АНКАРА – Турски војници су упали у просторије турске државне телевизије ТРТ у Анкари која је прекинула емитовање програма, јавља Ројтерс.
Ројтерс је такође пренео да је у Турској блокиран приступ Фејсбуку и Твитеру. 
         = према писању српске штампе

Нема коментара:

Постави коментар

Било би лепо и конструктивно да коментари не буду предуги, и изван задате теме, зар не?

instagram

Instagram